Att bo i kollektiv

Ikväll skriver jag och mina housemates vårt nya hyreskontrakt på huset som vi leasar. Vi har fått in en ny irländsk tjej i sista minuten som ska flytta in, vilket var i grevens tid kan man säga. Hon verkar dock trevlig så det ska nog gå bra. Vi hade en kandidat som flytta in förra helgen, han flyttade in för att sedan flytta ut två dagar senare pga personliga omständigheter. Tyckte givetvis synd om honom, men förstå stressen jag och min housemate upplevde över dagarna därpå då vi var tvungna att hitta en ny person att flytta in i veckan!
 
Först när jag flyttade ifrån Sverige insåg jag hur bortskämda vi svenskar är med boende. Jag har vuxit upp i tron om att steget att flytta hemifrån innebär till en egen lägenhet, helt själv, och att det bara är Uppsalastudenter som bor i kollektiv. När man flyttar utomlands är delat boende snarare regel än undantag, särskilt här i Dublin. Hyrorna är sinnessjukt höga, jag betalar 600 euro för mitt rum, vilket är ett "kap" för att vara i ett inhägnat område. Vill man bo i en egen lya som inte är förskräcklig invändigt får man räkna med att punga upp 1500 euro (närmare 15 000 SEK). Hade någon lagt ut en tvåa i de svenska lägenhetsgrupperna på  Facebook och begärt 15 000 SEK hade folk gapat "ocker!". Och ja, det är det ju. Det ska inte behöva kosta så mycket att ha ett boende.
 
Innan jag flyttade till Dublin hade jag aldrig bott i kollektiv, inte ens när jag bodde i Paris, men jag måste säga att det faktiskt inte är så illa som jag trodde. Jag har haft turen att bo med jämnåriga, icke-psykopatiska personer som är riktigt goa, och jag trivs i vårt lilla hus. Visst kan det vara superirriterande när någon "glömmer" att diska upp efter sig, men med tanke på vilka skräckhistorier man hört, så känner jag att jag har det rätt bra ändå i lilla Dublin.
 
 
 
 
 
VARDAGLIGT | Dublin | | Follow
#1 - - Carro:

Härligt att det löste sig och vilken fin bild :)

#2 - - MALIN:

Vad skönt att det löste sig :) Kram

#3 - - Tilda Barkselius:

Vilken tur att ni hittade någon ny så fort, skönt att du har så bra roomies också!

#4 - - Gabriella :

Väldigt intressant inlägg!!

#5 - - Linda:

Oj, vilken tur att det löste sig :-

#6 - - Felicia Karlström:

Oj jasså, att det är så pass dyrt med lägenheter i Dublin ändå! :O Då ska vi svenskar inte klaga alltså ;) Haha! Kram :)

#7 - - Rebecca Adnell:

Åh vad härligt att bo i Dublin! Galet med så höga hyror, men staden är ju fantastiskt mysig :')

Svar: Ja, Dublin är en trevlig liten stad, om än rätt dyr ;)
Meg Kaup

#8 - - Gosia:

I feel you... Delar boende med tre andra här i LA också. Det är SVINdyrt att bo här, inte bara hyran men vatten och el är också sjukt dyrt jämfört med Sverige...

Upp