Saker man saknar med Sverige när man bor utomlands

Nu när semestertiderna mer eller mindre är förbi blir man lite extra sentimental när man tänker på de goda sakerna i livet. Att vara expatriat är ju som att byta liv helt och hållet, och det man är van vid hemma i kära Svedala är inte alltid en självklarhet här på Irland. Givetvis finns det massa plus med att bo här, men jag tänkte idag lista de sakerna man (läs: jag) saknar med att inte bo i Sverige längre (bortsett från vänner och familj).
 
 Swish. Åh du underbara app. Varför finns du inte här på Irland? Det hade varit så mycket enklare att betala/få betalt av polarna när man köpt en runda.
 
Gina Tricot. De har verkligen steppat upp sina kläder och varje gång jag är hemma i Sverige passar jag på att köpa grejer därifrån. 
 
Lösgodiset. Vi har någon halvtafflig version av Karamellkungen på mitt lokala Tesco, men det är hästlängder ifrån det man kan hitta på vilken Ica-butik som helst. Älskar mångfalden som finns i godishyllorna där hemma, det är något man verkligen saknar här.
★ Ljuset som infinner sig nästan dygnet runt på sommaren.
 
Svensk yoghurt. Saknar svensk yoghurt (speciellt arlas med vaniljsmak) på tetrapack. Här finns det bara såna där halvliters plastburkar (tänk såna som creme fraiche är paketterad i) med fet yoghurt som int går att hälla ur, utan man måste skrapa ur med en sked. Jobbigt!!!
 
Beasås. Det finns seriöst inga färdiga bearnaisesåser här, de har ingen aning om vad de går miste om, irländarna! Min nya affärsidé ska bli att importera Lallersteds bearnaisesås och sälja det här. Succé.
 
★ Smaksatt bubbelvatten. Här på Irland är det smaksatta vattnet snarare saft, det är så ofattbart sötsliskigt! Man vill ju bara ha en liten förnimmelse av smak, som de svenska varianterna. 
 
Nyhetsmorgon på TV4. I och för sig kollar jag på det varje morgon för att hålla mig uppdaterad, men saknar väl mer den där känslan av att sitta hemma i en soffa med frulle och kaffe och bara mysa framför Nyhetsmorgon. Sjukt tantigt, men ni fattar nog grejen!
 
Att allting bara funkar. När man ska ta en dusch så behöver man inte tänka på att slå på boilern (= värmepanna?) innan för att kunna duscha varmt. Här måste jag typ planera mina duschar och vänta tills vattnet är varmt nog för att kunna tvaga mig själv.
 
 
★ Skärgården. Motivering överflödig.
 
Trägolv. Alla hus här har heltäckningsmatta, för att det är billigare (antar jag) och för att det är lättare att rengöra (antar jag också). MEN det är ju fly förbaskat fult, och ohygieniskt!! Vill inte ens tänka på hur mycket skit och kvalster som bor i mitt härliga golv. Nej, om jag fick välja hade det varit genomgående träparkett i hela huset.
 
Mobilt Bank-ID. Alltså, efter Swish är detta bästa grejen någonsin. Det är ju SÅ enkelt att köpa/signera/legitimera sig, och man behöver inte ha med sig en jäkla bankdosa för att föra över pengar någonvart.
 
Att typ alla hus har träfasad. Huset ovan är Johannas mammas, hur mysigt?! Här är husfasaderna gjorda i betong eller av tegelsten, vilket inte är sådär supercharmigt.  
 
Tacofredag. Visst kan jag ha tacofredag här också, men det är inte lika myntat här ännu. Dessutom är det svårt att få tag på tacokrydda här, eftersom det är det svenskaste (hehe) som finns.
 
★ Att man firar kanebullens- samt semlans dag som en religiös högtid. Här hittar man varken eller, över huvud taget!!
 
Att Sverige faktiskt har fyra årstider. Det är det faktiskt inte alla länder som kan stoltsera med! Här på Irland är det typ vår-/höstväder året runt, och de flesta länderna i Europa har ju inte ens snö på vintern. Det ni!
 
Ja ni, det var ju en hel del braiga grejer jag kom på. Tänk vad bra ni har det där hemma. En ny bloggidé föddes nyss i min hjärna, och jag ska fila på ett inlägg om vad jag inte saknar med Sverige / saker jag föredrar här. Kan väl bli skoj?!
 
 
 
VARDAGLIGT | Sweden | | Follow
#1 - - Ida Jansson:

Finns mycket att sakna med Sverige. Skulle aldrig palla heltäckningsmatta! Usch! Och smågodis är ju bara ett måste ;)

Svar: Nej heltäckningsmatta är jag inget jättefan av heller...
Meg Kaup

#2 - - Amanda Jona [FOTOGRAF]:

Åh, känner igen så många av de här grejerna från tiden jag bodde i Australien! Alltså heltäckningsmattor, what's up with that?? Vi hade dock tacokrydda, men när vi bjöd våra australiensiska vänner på tacofredag stirrade de på oss och frågade om svenskar bara lagade färdigmat från påsar, haha ;)

Svar: men va?! tacos är ju allt annat än färdigmat... är ju bar tacokryddan som kommer i en påse :O
Meg Kaup

#3 - - Bella:

Haha men va, har dom inte bea i Irland? Det måste du importera! ;)

Svar: Eller hur!! Var på IKEA igår i hopp om att kanske finna det där, men icke :(
Meg Kaup

#4 - - Matilda Berlin:

Men guu! hur klarar man sig utan swish och mobiltbankid?? Eller lösgodis för den delen? Hahha! Kram

Svar: Man gör det helt enkelt inte ;P
Meg Kaup

Upp